Преди 12 години южнокореецът Ан Юн-со се блъска в Аполо Оно на метри от финиша, по време на състезанието на 1000 метра на Олимпиадата в Солт Лейк Сити. Оттогава битката между двамата е ожесточена, и през 2006-та кореецът взе три златни медала, а Оно - само един.

В събота вечер в Сочи, отново победител бе Ан Юн-со. Този път обаче, той пресече финала като Виктор Ан - състезател на Русия.

Историята на Виктор Ан е пример затова как родолюбието понякога остава на заден план, когато става дума за финансиране на олимпийци.

През 2011-та, Ан стана излишен за южнокорейската кънки федерация. Контузиите го извадиха от Олимпиадата през 2010-та, и на 26-годишна възраст, той бе определен като твърде стар за шорттрек.

Южнокорейският журналист Йо Жи-хо разказва историята покрай Виктор: "Той е от онези хора, които предизвикват съчувствие. Направил е много за страната си, но контузиите и политиката, неща извън неговия контрол му попречиха да се върне към славните си дни."

За да продължи кариерата си, Виктор Ан се обръща към Русия, която му дава новото име, и ново бъдеще.

САЩ също се опитват да го убедят да се състезава за страната, но той самият предпочита Русия. Руснаците плащали по-добре, и мястото му в олимпийския отбор е било сигурно.

Той се отказва от корейското си гражданство, за да стане руснак, а ето защо избира да се казва Виктор: "Първо, името Виктор се асоциира с думата Победа (Victory). Символично е, тъй като исках името да ми донесе късмет. Второ, познавам и друг кореец, който се казва Виктор, който е много популярен в Русия и Корея - Виктор Чой. Искам да съм толкова известен в Русия, колкото е той. И трето, разбрах, че името Виктор ще е лесно да се запомни от рускоговорящите."

След успехите на Виктор Ан в последните години обаче, президентът на Корея Парк Гюн-ай е наредил разследване затова, как страната е прогонила такъв талант.