Александра Жекова получи премия от 100 хиляди лева от Министерство на младежта и спорта, а не полагащата се от 50 000 лева за петото си място на Зимните олимпийски игри в Сочи.

Чекът си сноубордистката взе по време на срещата с министър-председателя Пламен Орешарски, министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева и баща си Виктор Жеков в Министерски съвет.

Относно по-високата премия проф.Георгиева след това обяви: „По инструкцията за награждаване с парични средства от ММС за постигнати призови класирания през 2014 година е записано, че за 5-ото място сумата е 50 хиляди лева, но всички ние на 16-ти видяхме, че спускането на Саня Жекова доказва спортно майсторство, което я държеше в почти безусловна или не толкова спорна трета позиция. Онова, което попречи тя да финализира и на финалната права да си потвърди третата позиция, не беше въпрос на спортно майсторство. Неспортно майсторство й попречи да не завърши в тази категорична и много детайлно ясна трета позиция! И затова аз реших по тази инструкция за награждаване с парични средства чл.1, ал.1, че на Саня Жекова й прилича да бъде наградена като бронзов медалист. Това е и вследствие от емоцията на всички български граждани, на България, на държавата. За това пристъпих към този член, който ми дава право”.

На срещата с премиера Орешарски Виктор Жеков е повдигнал въпроса за изграждането на специално трасе за сноуборд в България, а това бе коментирано и от министър Георгиева с думите: „Поканих Виктор Жеков в началото на следващата седмица на разговор в ММС. Той има и опита, и идеите, и възможностите да каже как точно би изглеждало сътрудничеството с държавата и как ще се усети от треньори и състезатели, а и от спорта, резултата на подкрепата на държавата за това. ММС има механизмите да се работи в тази посока, а и има възможностите за обезпечи нещата с резултат. Нека да бъда скромна и да не кажа „Да, това ще се случи”, защото сме в разговори и защото съм оптимист. Важното е, че в много скоро време ще се види, че това ще се случи. Спокойна съм и се чувствам удобно да го кажа по-предпазливо”.

Освен темата Сани Жекова, проф. Георгиева коментира и проекта за ремонтиране на Зимния дворец: „Ние сме наистина с ангажимент за осигуряване на една истинска функционалност. Не може да се развива спорт без спортна база и без надлежно функционално спортно съоръжение! Зимният дворец е ключов обект за зимните спортове. По проект всичко ще бъде усвоено. Ще видим скоро и възможността дали може там да има писта за шорттрек и бързо пързаляне с кънки. По отношение финансите и проекта, нещата са коректни и с една предпазливост, която иска всичко да бъде точно”.