Генералният мениджър на шведския национален отбор по хокей Томи Бустед заподозря конспирация срещу тима му преди финала на Олимпиадата в Сочи.

Шведите бяха разбити с 0:3 от Канада, но бяха лишени от една от звездите си Никлас Бакстрьом, който даде положителна допинг проба. Забранена субстанция имало в неговото лекарство против алергия.

Според Бустед, става дума за политическа конспирация.

"Подозирам, че става дума за политическо решение. Изчакаха момент, в който нещата щяха да имат най-голямо влияние върху вас, журналистите... Искаха да покажат на целия свят отношението си към допинга. Искаха да направят пример за всички, за да се страхуват тези, които мамят," заяви генералният мениджър пред Yahoo Sports.

Бустед уточнява, че МОК е изчакал този голям финал, в който целият свят гледа, за да извади на показ случая, и да предизвика сериозна реакция срещу допинга.

Бакстрьом бе тестван още в сряда, но от МОК решиха да го накажат едва в часовете преди финала. От международната централа обявиха, че огромният брой взети проби не е позволила по-рано да излезе резултатът на шведа.

Остава обаче неясно защо МОК не е избрал най-важното, и най-гледаното събитие от програмата си в последния ден от Игрите да бъде с приоритет.

Разбира се, Бекстрьом е виновен във взимането на забранена субстанция, но решението на МОК да удари по Швеция буквално преди началото на финала определено си остава спорно...