В деня на откриването на Олимпийските игри в Сочи, първата страница на търсачката Гугъл се появи в шест цвята, подредени като цветовете на дъгата. Символиката се използва при демонстрации на някои от общностите с нетрадиционна сексуална ориентация и различни отношения към пола, както и на борците за правата им.

"Практикуването на спорт е човешко право. Всеки човек трябва да има възможност да практикува спорт, без никакъв вид дискриминация и в олимпийския дух, което изисква взаимно разбирателство в дух на приятелство, солидарност и честна игра", цитира още Гугъл текст от Олимпийската харта.

В четвъртък генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова Международния олимпийски комитет (МОК) да "вземе отношение" срещу атаките към гей обществото ден преди началото на Олимпиадата в Сочи.

Посланието му не беше адресирано само към Русия, където миналата година беше приет закон, забраняващ пропагандата на хомосексуализма пред непълнолетни лица.

Активисти обаче считат закона за силно хомофобски и това стана причина за призиви за бойкот на игрите в Сочи.

Шестцветната версия на флага, използван от борците за права на общностите с различна от основната сексуална ориентация е най-често използвана. Оригиналната версия от 1978 г. има две допълнителни райета - розово и тюркоазено, но заради по-скъпото производство, тези цветове са премахнати. /БГНЕС