Аделина Сотникова спечели женското фигурно пързаляне в Сочи честно и почтено, поне това показват цифрите – първото място е напълно оправдано, с оглед на правилника.

При внимателно оглеждане на оценките от волната програма, се оказва, че няма големи амплитуди или различия сред специалистите. Въпреки това, тези съдии са защитени от анонимността.

Над Международния кънки съюз продължава да тегне сянка, заради съдийската комисия, която предизвика противоречиви коментари. Жури, съставено от „сенчести фигури“, които дават оценки и оставят анонимни – това са част от обвиненията към организацията.

Един от съдиите във волната програма беше украинецът Юри Балков. На Игрите през 1998 година той беше заловен часове преди представянето на танцовите двойки, да се опитва да прави договорка с канадски представител на журито.

Канадецът обаче разкри какво е искал от него Балков пред Международния кънки съюз, а провинилият се получи едногодишно наказание.

Любопитното е, че украинският съдия се върна на съдийската маса в Солт Лейк Сити през 2002 година, а през изминалата нощ бе арбитър и в женската надпревара в Сочи, предават интернет издания от САЩ.

Друг съдия от четвъртък вечерта бе Аля Шекховцева. Дамата е съпруга на генералния директор на Руската федерация по фигурно пързаляне, предава USA Today.

Това са двамата съдии, които ако Международният кънки съюз иска да изчисти името си, не бива да допуска при подобни решаващи състезания, колкото и добри специалисти да са те. В противен случай, винаги ще тегне сянката на договорки и корупция.

Аделина Сотникова от Русия спечели златото при жените, като остави зад себе си шампионката от Ванкувър Юна Ким и Каролина Костнер от Италия.