Първият в историята на Перу участник на Зимни Олимпиади Роберто Карселен ще сложи край на своята кариера на 43 години на 14 февруари. Последното състезание за него ще бъде в ски бягането на 15 километра класически стил. Освен последна, тази надпревара ще бъде и най-трудната за олимпиеца.

Роберто Карселен ще застане на старта с контузия в реброто. И всичко това с една цел – да стане пример за младите перуанци и да увлече сънародниците си за необичайни за тях спортове.

Олимпиецът започва да се занимава със ски бягане едва на 36 години, въпреки че от дете е деен спортист. След три години той се класира за Игрите във Ванкувър, с което се превръща в първият перуанец, попаднал на Зимна Олимпиада. Следва прекъсване в състезателната кариера на Роберто Карселен, но две години преди Сочи решава, че отново ще опита своите възможности.

„Работата е в това, че със своя пример искам да вдъхновя децата в Перу, да им покажа, че дори и да си се родил в страна с топъл климат, може да се научиш да караш ски. Сега планирам да създам програма за развитие на ски бягането и да отворя школа за този спорт“, разкри перуанецът.

Във Ванкувър Роберто Карселен остана 94-и на 15 километра свободен стил. В своята кариера той има и две участия на световни първенства, където най-доброто му класиране е 122-о място в спринта в класическия стил.

Осъзнавайки своето настоящо състояние, ски бегачът смята, че може да подобри представянето си, но единственото, което може да му попречи е контузията в ребрата, получена преди няколко седмици.

„По време на една тренировка паднах и го счупих. От тогава на практика не съм тренирал на ски. И сега усещам болка, особено когато дишането стане трудно“, добави Роберто Карселен.