Треньорът на канадския отбор в щафетата при шейните публично заяви, че четвъртото място на неговите възпитаници е плод на саботаж от страна на руснаците.

Според Волфганг Щаудингер някой си е играл с температурата на улея, която се контролира от котелно помещение. По думите му руските служители, които отговаряли за това, са покачили градусите точно по времето, когато канадците са правили своя опит.

Вчера Германия завоюва златото в дисциплината, а на второ място останаха домакините, следвани от Латвия. Прибалтийците завършиха на малко повече от десета пред „кленовите листа“, които смятат, че това се дължи именно на саботаж.

„В началото бяхме на позиция за сребърен медал, но колкото повече напредвахме по трасето, толкова по-бавни ставахме“, недоволстваше Щаудингер. „Винаги е трудно да се докаже такова нещо, но аз съм отдавна в този спорт. Мога да ви кажа, че когато състезателите, особено австрийците, които онзи ден грабнаха сребро, губят по половин секунда, това не е нормално.“

Щаудингер обърна внимание на още един аспект от надпреварата. По правилник отборите с най-добри позиции се състезават последни, но Русия не се яви на последния старт за Световната купа, с което загубиха места в ранглистата и минаха към средата на състезанието.