Канада ще защитава титлата си в хокея на Олимпиадата в Сочи, след като отстрани САЩ с 1:0 на полуфинал. Двата финалиста от Ванкувър се срещнаха този път по-рано, но отново канадците излязоха победители.

В битката за златото ще се срещнат последните два олимпийски шампиона - Швеция и Канада, в неделя. САЩ и Финландия ще спорят за бронза ден по-рано, в събота.

Двубоят започна със ситуация за Канада пред Джонатан Куик, но САЩ отвърна бързо, и само добрите изяви на Кери Прайс предотвратиха ранен гол.

Канада не успя да се възползва от първото си числено предимство в мача, а въпреки че американците имаха повече удари към вратата през първата третина, двата отбора продължиха при 0:0.

Още във втората минута от втората третина обаче, отлична атака на Канада откри резултата. Джей Боумейстър намери перфектно Джейми Бен, и той бе точен за 1:0.

Канада пак би САЩ, ще брани титлата срещу Швеция

източник: Gulliver/GettyImages

В края на частта, и пред двете врати имаше драматични ситуации, но до попадение не се стигна. САЩ не успя да се възползва от двата пъти, в които имаше числено предимство, и резултатът остана в полза на Канада.

Последната третина очаквано бе най-напрегната, САЩ търсеше гола, който да ги вкара поне в продължения, но великолепно подредената защита на канадците отрази всички опити.

Джонатан Куик направи 37 спасявания, а от другата страна Прайс завърши с 31 в мач, доминиран от дефанзивната подредба на Канада.

Зак Парисе имаше осем удара по посока на канадската врата, а въпреки четирите си опита, звездата на Канада Сидни Крозби остана без първи гол на Олимпиадата. Патрик Шарп също отправи пет шута, а победителите, освен отличната защита, бяха и доста по-разнообразни в атака.

Канада пак би САЩ, ще брани титлата срещу Швеция

източник: Gulliver/GettyImages