Хореографът на олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Аделина Сотникова, Пьотър Чернишев е сред омразните спортисти за феновете на ледената феерия в България.

През 2000-та година на световното в Ница той и партьорката му, представящи тогава САЩ, бяха сред конкурентите на Денкова и Стависки. Дотук добре, но неспортсменската му постъпка по време на тренировка, когато той жестоко сряза крака на Албена, все още помним с недоумение и лош привкус. Подобни контузии са често срещани във фигурното пързаляне, но той дори не се извини за тежката травма, която извади месеци Албена от строя. Освен, че българската танцова двойка прекрати участието си, Албена лежа дълго във френска болница, а Чернишев дори не отиде да я види.

Скъсано сухожилие и разрязан мускул, българската фигуристка лекуваше месеци наред.

По време на световното по фигурно пързаляне във Франция се разпределяше бомбастичен награден фонд и това хвърли сянка на съмнение, че е възможно травмата да е била умишлена. Дори се появи информация, че тогавашният президент на БФК Евгения Кърнолска ще съди американската федерация и Пьотър Чернишев.

Травмата отдавна е заздравяла, дори двете световни титли на българската танцова двойка вече са в миналото, Албена в днешно време трябваше да танцува с него по време на леденото шоу на Русия, но грозната постъпка и липсата на адекватно тогава извиние към България винаги ще помним.

А това е поредна сянка и лош имидж за иначе симпатичната и талантлива Сотникова, чиято титла в Сочи остава въпросителна.