След като президентът на Русия Владимир Путин призна, че е фен на Елтън Джон, британският композитор отвърна, че новият антигей закон в Русия "насърчава неразбирането и невежеството" и е "крайно опасен" за гейовете в Русия.

Бесният Елтън Джон публикува мнението си относно новия руски закон на собствения си сайт, след като Путин заяви, че е отявлен почитател на певеца и композитор.

"Милиони хора от нашия народ искрено го обичат въпреки сексуалната му ориентация", каза руският президент в коментара си относно антигей закона. Сър Елтън отвърна на удара с думите, че ефектът от закона "насърчава неразбирането и невежеството" и е "крайно опасен" за гейовете в Русия. Той заяви, че иска да разбере "от първа ръка" какви разделения сред хората е предизвикал спорният закон.

"Хората, с които се срещнах в Москва, гейове и лесбийки на възраст между 20 и 40 години, ми разказаха истории за заплахи от местни доброволчески отряди за поддържане на обществения ред, които ги "излекували" от хомосексуализма като ги залели с урина и ги набили. Един младеж бил проследен до гей клуб от "шофьор на такси", който опитал да го удуши със струна за китара, защото бил "содомит". Всички споделиха истории за вербално и физическо насилие - на работа, в барове и ресторанти или на улицата, след приемането на закона през юни. Част от жизненоважните дейности за превенция от ХИВ за гей обществото бяха определени като "пропаганда на хомосексуализма" и бяха прекратени", възмутен е сър Елтън Джон.

Руският президент е в центъра на противоречията след приемането на закона, който забранява хомосексуалната "пропаганда" по време на предстоящите Зимни олимпийски игри в Сочи. Путин и преди е заявявал, че законът не създава дискриминация срещу хомосексуалистите в страната му, защото има приятели с различна сексуална ориентация.

Съгласно закона, разпространението на информация за хомосексуализма сред непълнолетните е забранено. /БГНЕС