Легендата в биатлона Оле Ейнар Бьорндален отново е на олимпийския връх. Състезателят от Норвегия триумфира в спринта на 10 километра в Сочи.

Независимо от допуснатата грешка в стрелбата от позиция прав, Оле Ейнар Бьорндален затвърди своята класа със страхотно бягане по трасето. Норвежецът завърши с време 24:33.5 минути, за да спечели своя пети златен олимпийски медал.

Със среброто се окичи австриецът Доминик Ландертингер на 1.3 секунди след победителя. На почетната стълбичка се качи и малко изненадващо чехът Ярослав Соукуп, изостанал от Бьорндален с 5.7 секунди. Интересното е, че Ландертингер и Соукуп не направиха нито една грешка в стрелбата.

Първият състезателен ден от Игрите в Сочи към момента оставя Русия без почетно отличие. Местната гордост Антон Шипулин направи една грешка и остана на четвърта позиция на 10 километра.

С най-предно класиране при българите е Красимир Анев, който завърши на 49-а позиция с три грешки в стрелбата си. Владимир Илиев се нареди на 60-о място с 4 грешки, по две в двете положения. Двамата обаче успяха да се класират за преследването.

Третият български представител Михаил Клечеров е 70-и, а Иван Златев 76-и. Родните олимпийци допуснаха много брак в стрелбата си в първия ден от Игрите в Сочи, което им отреди по-задните позиции.

Общо 87 състезатели взеха участие в спринта на 10 километра – първия старт от програмата на биатлона.