Американската щафета на 4 по 100 метра в състав Майк Роджърс, Джъстин Гатлин, Тайсън Гей и Трейвън Бромел започна да се радва, след като финишира на трето място в Рио де Жанейро. Но прибързано...

Малко след това тимът беше дисквалифициран.

Джъстин Гатлин, който спечели сребро на 100 метра, се оказа в епицентъра на проблема. Атлетът е получил палката прекалено рано от своя съотборник Майк Роджърс още на първия пост. Двамата са били извън оказаната за това зона.

„Ние направихме нашата почетна обиколка, давахме интервю за телевизията, когато ни казаха. Съобщиха ни, че Джъстин е получил палката преди зоната. Самият той каза, че не е“, сподели Тайсън Гей след случилото се.

Американците веднага подадоха жалба, но Международната атлетическа федерация отклони апелацията.

По този начин с бронзовото отличие получи щафетата на Канада. Тимът се придвижи с една позиция напред с 37.64 сек. Те бягаха в състав Акийм Хейнс, Аарън Браун, Брендън Родни и Андре де Грас.

Златото отиде при отбора на Ямайка, а голямата сензация във финала на 4 по 100 м в Рио поднесе щафетата на Япония, която се пребори за второто място с нов рекорд на Азия от 37.60 секунди.

Ден по-рано имаше сериозен скандал и с женската щафета на САЩ, който приключи благоприятно за Тиана Бартолета, Алисън Филикс, Инглиш Гарднър и Тори Боуи.