Женският отбор на САЩ по лека атлетика все пак ще бяга на финалите на Олимпийските игри в Рио де Жанейро на 4 по 100 метра. Тимът направи повторно бягане, което състезателките проведоха сами на пистата.

Тиана Бартолета, Алисън Филикс, Инглиш Гарднър и Моролаке Акиносън завършиха с време 41.77 секунди, което е второ най-добро в света за сезона. Освен това, резултатът им е и най-добър от всичките осем отбора. Влизането на САЩ на финала означава отпадане на отбора на Китай, който става 9-и.

Съдиите в Бразилия разгледаха внимателно случая с американките от сериите. По думите на Алисън Филикс, по време на бягането тя е била ударена от съперничка при предаването на щафетата, което повлияло на изхода.

Световни рекордьорки и олимпийски шампионки в дисциплината допуснаха грешка при предаването и завършиха на последно място в квалификациите след дисквалификация. Американките сгрешиха при предаването на палката между четирикратната олимпийска шампионка Алисън Филикс и Инглиш Гарднър.

Жалбата на САЩ обаче даде резултат, благодарение на което квартетът ще бяга на финала в Рио де Жанейро.

Медалите на 4 по 100 метра ще си оспорват САЩ, Ямайка, Великобритания, Германия, Украйна, Нигерия, Тринидад и Тобаго и Канада.