Американската щафета спечели в бягането на 4 по 100 метра (жени) на лекоатлетическата надпревара в Рио. 

Тиана Бартолета, Алисън Филикс, Инглиш Гарднър и Тори Боуи финишираха първи с най-добро време за сезона и второ най-добро за всички времена - 41.01 секунди. Втори останаха спринтьорките от Ямайка Кристаниа Уилямс, Илейн Томпсън, Вероника Кембъл-Браун и Шели-Ан Фрейзър-Прайс с 41.36. Бронзовите отличия са за щафетата на Великобритания в състав Ейша Филип, Десире Хенри, Дина Ейшър-Смит и Дерил Нейта с нов рекорд на Великобритания - 41.77 секунди.

Американките стигнаха до златото, не и без съдийска помощ, след като в сериите вчера не успяха да предадат правилно палката на един от постовете, но все пак бяха допуснати до допълнително бягане, след което се класираха за финал.

Във финала нямаше подобни драми и американките бяха безупречни. Победата означава, че Алисън Филикс стана първата жена с пет златни медала от олимпийски игри. 

"Това е специално. Страхотно преживяване. Радвам се, че бях част от тази щафета. Това нещастие от вчера с падналата палка ни амбицира още повече", каза Филикс след състезанието.

Класиране 4 по 100 метра бягане, жени:
1. САЩ (Тиана Бартолета, Алисън Филикс, Инглиш Гарднър и Тори Боуи) 41.01 секунди 
2. Ямайка 41.36 
3. Великобритания 41.77/БТА