Олимпийските игри в Рио вече са в историята. Както всеки такъв най-голям спортен форум в историята, те имаха своите големи герои, своите велики постижения и своите моменти, които завинаги ще останат в историята.

Кои бяха най-големите звезди? Майкъл Фелпс завоюва цели пет златни и един сребърен медал и стана най-титулуваният спортист в историята на Олимпиадите чак от древността до днешни дни.

Не му отстъпи и Юсеин Болт. Ямайският спринтьор спечели трети пореден хеттрик със злато на 100, 200 и 4х100 метра, като вече има девет златни медала на Олимпийски игри. Толкова имат Пааво Нурми и Лариса Латинина, но те не са били непобедими на тези форуми.

И все пак, тази Олимпиада не беше само блясък, история и исторически моменти. Домакините се задъхваха с организацията, протестите бяха ежедневие, а скандалите около форума никак не липсваха. Икономическите проблеми в Бразилия хвърлиха сянката си върху организацията, вирусът "зика" също спря някои звезди, а престъпността в Рио беше проблем от ден първи. В крайна сметка обаче всичко е добре, когато завършва добре.

Къде се намесват българите тук? Почти до самия край на Олимпийските игри, нашата делегация не се беше отличила с медал. Най-големият шум около нея беше свързан със скандала около Силвия Дънекова, която беше спипана с допинг.

Но после срамът беше измит с медалите на красивите и вперени в успеха дами. Първа с бронз се окичи Елица Янкова в борбата до 48 кг, после Мирела Демирева взе среброто във високия скок, а накрая ансамбълът ни в художествената гимнастика ни зарадва с бронз. Макар да не спечели медал, Ивет Лалова беше вдъхновение за всички български спортисти, а явно запалва и много деца по този спорт. 

Емоциите бяха много, радостните моменти също не липсваха, а най-важното - поне отлепихме малко нагоре след слабото представяне в Лондон преди четири години, когато завоювахме само едно сребро и един бронз.

За равносметката от Игрите - и глобална, и само за България, можете да научите повече, като изгледате прикаченото видео.