Игрите на 31-а олимпиада бяха открити с красива и стилна церемония на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро, която продължи близо четири часа.

Бронзовият медалист по маратон от Атина 2004 Вандерлей Кордейро Де Лима запали олимпийския огън, след като бразилската футболна легенда Пеле не присъства на церемонията. Преди 12 години Де Лима загуби златното отличие от олимпиадата, след като метри преди финала беше атакуван от ирландски отец.

Носителят на три титли от "Ролан Гарос" Густаво Куертен внесе факела на стадиона. Де Лима запали голям съд, който се издигна до специално изработена красива спирала, която ще отразява пламъка.

Стилната церемония включваше много музика, танци, фойерверки, парад на спортистите, както и неизменната официалната част, в която имаше реч на президента на МОК Томас Бах, клетва на спортистите, издигане на олимпийския флаг и запалване на олимпийския огън на митичния стадион "Маракана".

Всички новини около Олимпиадата може да следите в специализираната секция на Gong.bg – РИО 2016.

На откриването присъстваха около 50 държавни и правителствени ръководители, както и президенти на много международни спортни федерации.

"Добре дошли на Игрите на 31-а олимпиада в Рио де Жанейро 2016. Това е моментът на великолепния град. Това са първите в историята олимпийски игри в Южна Америка. Всички бразилци могат да се чувстват много горди тази вечер. Ние винаги сме вярвали във Вас", каза в словото си президентът на МОК Томас Бах.

"Ние живеем в свят на кризи, недоверие и несигурност. Това е нашият олимпийски отговор! Хиляди спортисти ще живеят на едно място в мир и съгласие, ще споделят заедно много неща. Затова в този олимпийски свят ние всички сме равни. Приветствам и 10-е спортисти от отбора на бежанците. Вие сте вдъхновение за всички нас", добави той.

Томас Бах връчи на двукратния олимпийски шампион Кипчоге Кейно от Кения наградата "Лавров олимпийски венец" за изключителните му заслуги за развитие на човечеството чрез спорта.

Двукратният олимпийски шампион по лека атлетика е първият носител на наградата, която се връчва специално от МОК. След състезателната си кариера Кейно посвети живота си на това да помага на деца в страната си и в момента осигурява храна и образование на стотици деца.

Временно изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Тимер официално даде старт на олимпиадата, но беше освиркан от публиката на стадиона.

Олимпийските игри - една необятна територия

Церемонията по откриването беше значително по-скромна във финансово отношение в сравнение с предишните две олимпиади в Пекин 2008 и Лондон 2012. Продуцентът на спектакъла в Рио - италианецът Марко Балич, акцентира върху културното наследство на Бразилия.

Близо 5000 актьори и доброволци се включиха в шоуто, което имаше три основни опорни точки - залесяването, развитието на бразилската цивилизация и забавлението. Церемонията изобилстваше от различни характерни за Бразилия музикални стилове и видове танци. В нея участва и световноизвестният супермодел Жизел Бюндхен, която дефилира под съпровода на песента "Момичето от Ипанема" на Том Жобим.

Организаторите обърнаха сериозно внимание и на проблема с глобалното затопляне. Специални кадри показаха, че градове като Амстердам, Дубай, Лагос, Шанхай, щата Флорида и Рио де Жанейро може да бъдат заличени от земята при покачване на световния океан, ако температурите продължат да се повишават със същия темп.

На олимпиадата в Рио участие ще вземат около 11 хиляди спортисти от 207 страни, а България ще бъде представена от 51 състезатели.

По традиция отборът на Гърция първи излезе на стадиона за парада на нациите, а домакините от Бразилия бяха последни. Тимът на бежанците, който за пръв път в историята участва на олимпийски игри, дефилира предпоследен.

Знаменосец на българската делегация беше лекоатлетката Ивет Лалова, а в нея имаше състезатели по лека атлетика, борба, бадминтон, плуване, бокс, джудо и други, които вече са в Рио.

източник: Gulliver/GettyImages

Още с излизането си на стадион "Маракана" спортистите станаха част от кампания за засаждане на нови дървета. Всяка делегация получи семена от различен вид, които състезателите засадиха, а след това дърветата ще образуват гората на спортистите.

Сред знаменосците бяха легендарни спортисти като Майкъл Фелпс, Рафаел Надал, Анди Мъри, Луис Скола, Федерика Пелегрини, Каталина Понор, Каролине Возняцки, Сергей Тетюхин и много други.

В края на шоуто представители на 12 големи школи по самба участваха в церемонията, което беше препратка към прочутия карнавал в града.

Олимпийските игри в Рио ще продължат до 21 август. /БТА