Българските състезатели по бокс Станимира Петрова (категория до 51 килограма), Даниел Асенов (52 кг) и Симеон Чамов (69 кг) отпътуваха за Рио, където им предстои участие в Олимпийските игри. Тримата бяха изпратени на летище София от президента на родната федерация по бокс Красимир Инински.

„Чувствам се невероятно наистина, изживяването е неописуемо. Това е най-голямата ми мечта и сега смятам да си изпълня другата - да съм на върха“, категорична бе Станимира Петрова.

„По принцип смятам всички да прегазя, но все пак са 12 квоти в Рио, така че не мисля, че има слаба противничка. Спокойна се чувствам. Този път наистина отивам да се забавлявам, защото не искам да изпускам този момент. Може да е първият и последният в живота ми. Това е най-голямата ми мечта и е това най-невероятното нещо, което се е случвало изобщо досега в живота“, каза световната шампионка от Република Корея 2014, но при 54-килограмовите Станимира Петрова, която ще направи олимпийски дебют на 12 август.

„Да, суеверна съм. Вчера видях черна котка и завих, минах през другата улица“, добави още Петрова.

Европейският шампион от Самоков 2015 Даниел Асенов ще излезе на ринга на 13 август. За него това също е първо участие на олимпиада.

„Не е важно колко си млад, а какви умения имаш и колко се раздаваш. Това е най-голямото състезание за всички спортисти, ще дадем максимума от себе си и каквото сабя покаже. С абсолютно всички смятам да изненадам противниците. Всичките ми козове са тези две ръце, пък сподели Асенов преди заминаването за Рио.

„Мисля, че откриването на Игрите ще е много голяма емоция. Много неща промених в подготвителния период. Надявам се с всяка среща да ставам по-добър“, коментира Симеон Чамов.
Треньорите на националния отбор в Бразилия са Хоел Солер Арате и Палми Ранчев.