Станимира Петрова и Даниел Асенов донесоха на България първите две титли от 67-ото издание на международния боксов турнир „Странджа“, финалите от който се провеждат в момента в зала „Универсиада“.

В спора за златото в категория до 51 кг при жените световната ни шампионка от Корея 2014 изигра превъзходен мач, в който не остави никакво съмнение в превъзходството си над рускинята Зоя Исаева. Бурно подкрепяна от зрителите, сред които най-ръзвълнувана бе нейната майка, Станимира показа отлично движение по ринга, държеше дистанция от съперничката си и я засичаше превъзходно с точни прави удари и крошета. За разика от предишните си мачове от надпреварата Петрова почти не позволи да получи удар в лицето и накрая съдиите бяха категорични – 3:0 в нейна полза – 40:36, 40:36, 39:37.

„Това съм аз, това беше моят мач – каза след победата си Петрова. - Изгледах запис на вчерашния мач на рускинята, защото тя изненадващо излезе от потока на олимпийските медалистки Никол Адамс (Вбр) и Рен Канкан (Кит). Не съм я срещала преди това, но я проучихме добре, сменихме тактиката и нещата се получиха. Доволна съм“, допълни Станимира, която печели титлата във втора различна категория на „Странджа“, след като през миналата година стана първа при 54-килограмовите.

По великолепен начин финалния си мач в категория до 52 кг при мъжете изигра и Даниела Асенов. Тайсъна напълно обезличи бронзовия медалист от световното в Доха 2015 Ху Джингуан от Китай, като го засипваше от серии от разнообразни, точни и бързи удари. Европейският ни шампион от Самоков 2015 бе пълен властелин между въжетата и накара всички от треньорския щаб на националите да останат доволни от видяното.

„Променихме коренно тактиката от предишните ми мачове тук. Играх тактически и технически правилно, спазих указанията на треньорите и затова спечелих. Всички ми съперници на „Странджа“ бяха много добри, неудобни и корави, но съм щастлив, че показах моята си игра, която ми донесе победите“, заяви Асенов.

Със сребърен медал от надпреварата остана Тинко Банабаков. Най-лекият ни боксьор (до 49 кг) изигра добър мач срещу Жомарт Йержан от Казахстан и всички очакваха съдията на ринга да вдигне ръката на нашия за победител, но съдиите решиха друго – 3:0 за казаха (29:28, 29:28, 29:28). Според тях бронзовият ни медалист от Евро 2015 е взел само първия рунд, въпреки че той бе далеч по-активният и в последната част.

До края на турнира още 4-има българи ще се качат на ринга за финалните си мачове.