Мъж е бил задържан по подозрение, че е планирал нападение срещу щафетата на олимпийския огън в Бордо. Официалните власти във Франция обявиха, че заподозреният е написал обезпокоително съобщение, което "би могло да съответства на престъпление“.

Олимпийският огън пристигна в Марсилия по-рано този месец и вече прави своята обиколка в страната преди старта на Игрите в Париж на 26 юли.

Френските власти уточниха, че става дума за безпрецедентна операция по опазване на сигурността. Олимпийският огън трябва да пристигне в Бордо късно следобед в четвъртък (23 май).

Прокурор от Бордо уточни още, че операцията сега включва и разследване в отговор на онлайн съобщението от заподозрения мъж, което се отнася до убийството на шестима души от преди 10 години в Калифорния.

Олимпийски емоции на червения килим в Кан

Полицията е идентифицирала заподозрения, който е бил арестуван във вторник. Към този момент той няма криминално досие, но по време на обиска в дома му е иззет пистолет заедно с няколко мобилни телефона и компютър.

Заподозреният е признал в ареста, че „е обмислял действие без конкретно място“ и не споменава щафетата на олимпийския огън. Той бе описан като "психологически лабилен".