Българският борец Семен Новиков победи Давид Лосонци от Унгария в полуфиналния двубой в категория до 87 килограма и ще се бори за златен медал на Олимпийските игри в Париж. 

Срещата започна с равностойна игра от двете страни. Първата точка беше присъдена на унгареца поради пасивност на Новиков, но българският състезател успя да издържи в партер и резултатът остана 0:1 до края на първата част.

Във втората част Новиков изравни резултата с точка, след като Лосонци беше поставен в партер, но българинът не успя да се възползва напълно от тази възможност. Решаващият момент дойде 17 секунди преди края на срещата, когато Новиков спечели точка и поведе с 2:1, a крайното 3:1 бе оформено след неуспешно обжалване на унгареца. 

В сутрешната сесия Новиков стартира олимпийската си кампания с победа, като надделя с 5:1 точки над Турпал Али Бисултанов от Дания в дебюта си на Олимпиадата. В четвъртфиналите, българинът продължи успешната си серия и се справи с грузинеца Лаша Гобадзе с 8:3 точки.

В решаващия мач утре (8 август) българският борец ще се изправи срещу Алиреза Мохмади от Иран.

Схватката в четвъртък между Новиков и Мохмади е насрочена за 21:30 часа българско време. След отличното си представяне в полуфиналите, Новиков се очаква да направи всичко възможно, за да завоюва златния медал и да поднесе радост на българските фенове.