Френските олимпийци са изправени пред сериозна опасност да останат без екипировка. Причината е, че местната компания за спортно облекло Le Coq Sportif, която е доставчикът на състезателите за Игрите в Париж това лято, е изправена пред много сериозно изпитание в момент, в който трябва да осигури около 370 000 облекла за Олимпиадата.

Компанията, основана през 1882 година, е официален партньор на местната олимпийска организация. Фирмата обаче е изправена пред голяма финансова криза. Тя беше спасена от фалит преди почти 20 години (през 2005 г.), но изглежда отново се намира на кръстопът.

През миналия понеделник акциите на швейцарския холдинг на компанията бяха спрени на швейцарската фондова борса, след като пропуснаха крайния срок за публикуване на финансовите си резултати за 2023 г., а преди това бяха вече отложили публикуването им през април.

Le Coq е известен със своето лого на петел, което краси фланелките на френските отбори вече повече от век.

В началото на миналата година консорциумът взе заем от 10 милиона евро.

Ние сме във финалните етапи на доставка и производство. Всички (спортни) федерации ще получат доставките си преди Игрите“, категоричен беше говорител на компанията пред AFP във вторник, признавайки, че е имало известни забавяния в плащането към доставчиците.

Ръководителят на Френския олимпийски комитет, който наскоро посети компанията, за да провери доставките, каза пред репортери миналия четвъртък, че е имало "известни забавяния" за някои федерации. „Малко е напрегнато, но бяхме успокоени при това наше посещение“, добави той.