Иман Халиф и Лин Ю-Тин спечелиха златни медали в бокса на Олимпиадата в Париж 2024, но техният триумф бе засенчен от глобален скандал относно правото им да се състезават в женската дивизия. Спорът около техния статут постави въпроси, които все още остават без отговор, и предизвикаха вълна от дебати в спортните среди, пише BBC.

Въпреки че Халиф и Лин триумфираха на олимпийския ринг, те не успяха да участват на Световното първенство, организирано от Международната асоциация по бокс (IBA), ръководена от Русия. Причината? Двете състезателки бяха дисквалифицирани след извършени "полови тестове", проведени поради множество оплаквания от различни треньори.

IBA твърди, че кръвни тестове, проведени през май 2022 г. и март 2023 г., категорично са показали, че двете състезателки "не отговарят на критериите за допустимост за женските събития на IBA". Според организацията, и в двата случая са били открити мъжки XY хромозоми, което поставя под въпрос тяхната принадлежност към женската категория.

Президентът на IBA, Умар Кремлев, направи още по-смело изявление, като заяви, че резултатите от тестовете "показват, че те са мъже". Лин не обжалва решението, докато Халиф заведе своя случай пред Спортния арбитражен съд (CAS), но впоследствие оттегли жалбата си.

Международният олимпийски комитет (МОК) обаче има своя собствена позиция по въпроса. След като суспендира IBA през 2019 г. поради проблеми с интегритета и управлението, МОК пое отговорността за организирането на боксовите състезания на Олимпиадата в Париж. Организацията прилага по-малко строги критерии за допустимост и винаги е признавала Халиф и Лин като жени, базирайки се на факта, че те са родени и израснали като жени и са регистрирани като такива в паспортите си.

Независимо от това, МОК поставя под въпрос легитимността и навременността на тестовете на IBA, като подчертава, че състезателките са се състезавали години наред, без да бъдат тествани. Освен това, хаотичната пресконференция, проведена в Париж от IBA, също остави много несъответствия и допълнително подкопа доверието в резултатите от техните тестове.

Спорът около Халиф и Лин е част от по-широк дебат за участието на атлети с разстройства на половото развитие (DSD) в спорта. Този случай отново повдигна въпроса за това как спортът трябва да подхожда към въпросите за пола и допустимостта в състезанията. С нарастващия брой случаи като този, спортната общност трябва да намери балансирано и справедливо решение, което да защитава както правата на атлетите, така и целостта на спорта.