Личният треньор на състезателката по художествена гимнастика Стилияна Николова - Валентина Иванова, изрази увереност в силите на своята състезателка за Олимпийските игри в Париж. Наставникът е поредният специален гост в рубриката Олимпийските звезди на България“ в Gong.bg.

Стилияна Николова или Стили, както я наричат най-близките, заедно с Боряна Калейн ще представят страната ни в индивидуалния многобой във френската столица. Според регламента в Париж няма надпревара за отделните уреди. Квалификациите на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Париж стартират на 8 август, четвъртък.

Валентина Иванова работи заедно с грацията от шест години. Двете са изключително сработен тандем, който може да постигне всичко.

През 2018 година, когато е едва на 13 години, Стилияна Николова пристига в България сама, за да се присъедини към националния отбор на страната ни. Семейството ѝ живее и работи в Египет. Дали това, че живее и от малка се справя сама ѝ е повлияло положително? Отговаря човекът, който е най-близо до нея днес.

„Определено. Смятам, че всички деца, които вземат не такова лесно решение за живота си на 13 години, стават много по-силни. Има, естествено, моменти, в които ѝ е много мъчно, но се справя. Абсолютно е самостоятелна и дисциплинирана. Тази самодисциплина смятам, че страшно много ѝ помага в спорта“, сподели Валентина Иванова.

„Откакто сме заедно, винаги говорим, че всяко състезание е важно само по себе си. Че всяко състезание е еднакво, просто участниците са различни. Така че какво ще стане, ще видим, защото както за нея, така и за мен е първа олимпиада. Смятам, че при една добра подготовка, нещата би трябвало да са нормални и да вървят добре“, сподели личният треньор на гимнастичката.

Конкуренцията в художествената гимнастика се увеличава с всяка година. На олимпийски игри обаче се класират само най-добрите.

„24 гимнастички отиват в квалификациите. На олимпиадата всички са страшно добре подготвени, защото са минали квалификации и са взели квота да присъстват на олимпиадата. Смятам, че гимнастичката в индивидуалното, която успее да изиграе и четирите си съчетания уверено и без грешка, ще спечели“, каза още Валентина Иванова.

„Изненада не готвим, просто се подготвяме, така че Стилияна да има сигурност и увереност в изпълненията си в Париж. Няма как да няма притеснение в такъв голям формат, но ние говорим постоянно, визуализираме, трябва да се справим“, допълни треньорът на Стилияна Николова.

Коя е най-сладката титла и за двете?

„Европейска шампионка сега от Будапеща“, бързо отговори Валентина. Стилияна Николова е актуалната абсолютна европейска шампионка, след като триумфира във финала за многобоя в Унгария.

Готова ли е българската гимнастичка за медал от Париж?

„Дай Боже, стремим се към медалите“, заяви Валентина Иванова.

„Пожелавам на всички спортисти да бъдат здрави, да бъдат силни, да бъдат уверени и това, което са работили и тренирали през този период да го покажат“, завърши треньорът.