Състезателката от Австралия Рейчъл Гън - Рейгън стана много популярна след участието си в състезанията брейк на Олимпийските игри в Париж. Представянето ѝ беше широко обсъждано в социалните мрежи, след като тя получи от съдиите – 0 точки.

Брейкдансът направи своя олимпийски дебют в петък (9 август) със надпреварата B-girls, а основната тема на разговор беше представянето на австралийската състезателка Рейчъл Гън, известна като Рейгън.

36-годишната олимпийка, която е преподавател в университета в Сидни, черпи вдъхновение от австралийската култура. Тя дори показа кенгуру скок пред олимпийското жури, но за нейно съжаление тя получи точно 0 (нула) точки.

Показаното от нея веднага стана много популярно в социалните мрежи, а зрителите на Олимпийските игри се подиграваха на изпълнението ѝ. Самата тя обаче опита да се защити, като обясни, че неспособността ѝ да се конкурира с по-младите си съперници на подобно ниво не означава, че не трябва да проявява творчество.

Японката Ами Юаса спечели златото, литовката Доминика Баневич се нареди на второ място, а Лиу Кинги взе бронзовия медал.

Един от съдиите в надпреварата също се опита да я защити.

Лично аз много съжалявам“, каза съдията.

Обществото на брейк и хип-хопа стои зад нея. Тя просто се опитваше да допринесе с нещо ново, нещо оригинално и нещо, с което да представи своята страна. Подкрепяме я. Имаме пет критерия в системата за оценяване. Просто нейното ниво може би не беше толкова високо, колкото на другите състезатели“, обяви още съдията.

Скокът на кенгуруто дори има точно наименование и представлява Австралия като нация.

Австралийката дори носеше официалната олимпийска униформа на своята страна, а не традиционните дрехи за брейка.  

Тя представляваше Австралия и Океания и даде всичко от себе си“, каза още реферът.

Тя спечели официално квалификацията за Океания. Ако някои хора се чудят как е попаднала на Олимпийските игри, тя се класира от своя регион. За нейно съжаление, другите B-girls бяха по-добри. Ето защо тя не събра никакви гласове в своите кръгове”, каза още съдията.

Брейкът няма да бъде спорт, който ще видим на следващите Летни олимпийски игри.

Беше разочароващо, че беше решено, че няма да бъде в Лос Анджелис 2028, особено преди дори да имаме възможност да го покажем“, каза Гън по-рано този месец.

36-годишната състезателка определено не се притеснява от омразата, която си е навлякла, и призна, че ще продължи да прави това, което обича.