Церемонията по откриването на XXXIII Летни олимпийски игри започна във френската столица Париж.

През тази година традицията шоуто да се провежда на стадион беше променена и събитието за първи път ще се състои на открито във водите на река Сена и ще завърши на площад "Трокадеро" до Айфеловата кула.

Над 600 хиляди души ще гледат на живо церемонията по откриването на Олимпиадата. Спортистите от олимпийските делегации на 206-е участващи страни ще преминат 6-километрово трасе по реката в около 90 лодки от моста Аустерлиц до площад "Трокадеро".

Малко по-късно президентът на Франция Еманюел Макрон ще открие официално Игрите.

На Олимпиадата в 32 вида спорт ще се състезават около 10500 атлети, 46 от които от България. Знаменосци на родната делегация в парада на спортистите ще бъдат боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов.

Мерките за сигурност в Париж са много сериозни, като значителни полицейски сили са ангажирани да следят за опазването на реда. Около 30 хиляди полицаи и жандармеристи ще патрулират по улиците всеки ден до края на състезанията на 11 август.  

20,00 - Дъждовно време в Париж, когато ще започне откриващата церемония по Олимпийските игри във Франция.

20,30 - Церемонията започна!

20,39 - Първата делегация, както по традиция, която се яви беше тази на Гърция

20,45 - Отборът на бежанците, който наброява 37 атлети, ги последва

20,46 - Андора и Ангола се явиха на Олимпийските игри в една лодка

20,49 - Лейди Гага пък беше изпълнителката, която запя на старта на Игрите. Американската суперзвезда беше облечена в черно, а дизайнът зад нея беше преобладаван от розовия цвят.

20,57 - Ботсвана, Босна и Боливия се появиха на една лодка, тъй като делегациите са им скромна бройка.

20,58 - Делегацията на България се яви на река Сена. Нашите атлети бяха в голяма лодка с Бурунди, Бруней (никога не е печелил медал) и Кабо Верде, като нашите спортисти бяха драстично повече от останалите.

Нашите спортисти бяха облечени изключително стилно.

Lap,bg
8 снимки

21,02 - Камерун е начело на следващата лодка, в която има най-много спортисти от Канада. В същата лодка са Централноафриканската република, Чили и Китай.

21,11 - Майкъл Фелпс ще пази сандъка на Louis Vuitton, който съдържа ценните медали.

21,25 - Ая Накамура е следващата артистка, която ще внесе своя стил в церемонията. Френската певица, облечена в златно, е придружена от своите танцьорки.

21,29 - Отборите се завръщат. Кипър развява своя флаг заедно с Колумбия и Коморските острови, които никога не са печелили медал.

21:31 - Следващият кораб е този на Хърватия.

21:35 - Испания води следващия кораб! Испанските атлети развяват своя флаг, заемайки почти цялата лодка. При тях е и делегацията на Естония.

 

 

 21:42 - Великобритания, под обилния дъжд, е следващата, която излиза. В същата лодка са Гренада, Гуам и Гватемала.

 21:48 - Исландия води лодка с няколко отбора. С нея са Израел, Италия и Ямайка.

 

22:29 - Една от най-многобройните нации със спортисти на Олимпиадата Нова Зеландия пристигна, като ще бъде представлявана от 190 състезатели. С нея са Оман, Узбекистан, Оман, Уганда и Пакистан.

21:35 - Сърбия, Сейшелите и Сиера Леоне пристигнаха също един след друг. Знамето ни на съседката бе държана от представителка на волейболния отбор, както и от представител на мъжкия отбор по водна топка. От Сейшелите имаше само 3-ма представители. 

22:39 Швейцария пристигна със забележитилните си 127 участници, следвани от Суринам с едва петима състезатели.

22:45 Пристигна делегацията на Украйна, а тенисистката Елина Свитолина е знаменосец.

22:49 Делегацията на Австралия е вече тук със своите 460 спортисти

22:52 САЩ пристига с изключителната делегация от цели 592 състезатели.

22:53 Домакините са тук с 573 спортисти, които се нуждаят от огромен кораб. 

23:30 Олимпийското знаме бе издигнато на фона на химна на олимпийските игри.

23:55 Еманюел Макрон откри официално олимпийските игри. Преди него Томас Бах - президентът на международния Олимпийски комитет, говори пред насъбралото се множество.

23:58 Зинедин Зидан взе олимпийсия огън и го предаде на Рафаел Надал. 

00:03. Рафаел Надал предаде олимпийския огън на бившата тенис звезда Серина Уилямс, а тя на свой ред го връчи на легендата Карл Люис.

00:15 Факелът вече е в баскеболната легенда Тони Паркър.