"Няколко чуждестранни държави", сред които и Полша, ще изпратят военни, за да помогнат с осигуряването на сигурността на Олимпийските игри в Париж през лятото, след като страната домакин е с най-висока степен на предупреждение за евентуални атентати, научи АФП и от министъра на отбраната Себастиен Льокорню.

"Няколко държави ще ни помогнат в най-критичните сектори - например при охраната с кучета", според министъра.

Това е обичайна практика, като служители на френската жандармерия са участвали в гарантирането на сигурността по време на Световното първенство по футбол в Катар. Полският министър на отбраната обяви, че страната му ще изпрати военни подкрепления в Пари за Олимпийските игри, без да уточни броя им.

"Операционна сила от наши военни, включително и кучета, ще бъде пратена в Париж. Основната цел е да се включат в операции по откриване на експлозиви и борба срещу тероризма", заяви в социалната мрежа X Владислав Косиняк-Камиш.

Френското правителство реши след атентата в Париж да вдигне нивото на сигурност на максимално ниво четири месеца преди старта на Олимпиадата. Според министър Себастиен Льокорню 18 000 френски военни ще бъдат мобилизирани, след които и 3000 пилоти, които ще бъдат ангажирани с наблюдение от въздуха.