Скандалът около двете трансбоксьорки, участващи при жените в боксовия олимпийски турнир в Париж, продължава да вълнува феновете на спорта. В сутрешния блок на NOVA в „Здравей, България“ беше потърсено мнението от специалист, който да внесе яснота по казуса с хромозомите на състезателките.

Проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория, даде примери с поведението на различните полове и защо се различават мъжете от жените. Но в същото време обясни, че има редки и случаи, при които жени имат Y хромозома, a мъже са с две ХХ хромозоми.

Скандалът възникна, след като боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-тинг бяха допуснати да участват в Париж, но през миналата година те са били дисквалифицирани от световното първенство.

„Когато бяхме студени тълкувахме за мъжкото и женското поведение. Дава се задача на мъж и жена отделно - да запалят клечка кибрит, чупят я и поглеждат напред. Мъжете палят клечката, като я плъзгат напред. Жените обикновено я палят, като я дърпат към себе си. Мъжете гасят клечката, като я разклатят във въздуха, а жените изгасят с подухване. Мъжете строшават клечката между пръстите си, докато жените я чупят най-често с участието на двете ръце. И поглеждането нагоре. Като цяло, мъжете поглеждат нагоре със затворена уста, докато жените са с леко отворена уста. Естествено, това е статистика“, сподели проф. Савов.

„Нормално очакваме един мъж да има Y хромозома, а жената да няма, да има две Х хромозоми. Нормално очакваме женските полови белези, външни и вътрешни, да са различни от тези на мъжа. Но винаги би могло да има изключение от тази комплексност“, допълни специалистът по генетика.

„Например, приблизително 1 на 25 хиляди мъже може да е с две Х хромозоми. И около 1 на 30 хиляди жени да има Х и У хромозоми. Основната информация, която ще намерите за тест за пол, е оценка на външните и вътрешни полови белези, оценка на това какви хромозоми има, но в момента наместват и нивата на тестостерон, които са коренно различни при типичните жени и при типичните мъже“, каза още професорът.

„При една добра тренировка могат да се постигнат качества, които надхвърлят тези като в женския спорт. Трябва ли такъв човек да се набеждава, че играе нечестно, това е много деликатна тема и трябва да се внимава“, каза още проф. Алексей Савов.

Какво още сподели специалистът по генетика можете да видите във видеото.