Началото на българското и участие на олимпийския турнир по борба в Париж е свързано с надеждите за медал на Кирил Милов. Той ще участва в по-горната за него категория до 130 кг класически стил, след като постигна всичките си успехи на 97. Той попадна в по-лекия поток при жребия и ще се опита да стигне до утрешния финал.

67 медала от олимпийски игри за най-успешния ни спорт, последният от 16-те златни, обаче, спечели Армен Назарян в края на миналия век.

За първи път за българската борба в Париж започва да се говори осезаемо преди почти 100 години, когато във френската столица пристига Дан Колов. Макар да се състезава в професионалните борби, той остава в историята на спорта и дава името на най-известния международен турнир по освободена борба у нас.

Дончо Колев Денев, по-късно останал в историята с прозвището Дан Колов, напуска родното си село Сенник в началото на 20 век в търсене на по-добър живот. Съдбата го отвежда в Америка, където природната му сила е бързо забелязана и започва да участва в професионални борби. В следващите години побеждава най-силните мъже на шест континента. Пословичен със своето родолюбие, отказва всички покани за американски паспорт.

Това, с което хората го споменават, е неговата безгранична амбиция, воля да успее, неимоверните лишения и труд, които е положил, за да го направи. Неговата изключителна човешка доброта. Едно от нещата, които винаги са ме впечатлявали в неговата биография, е че той не получава нищо даром. А прави толкова много за България“, разказва Ивета Миленова, автор на книга за Дан Колов и директор на историческия музей в Севлиево.

Историята на Дан Колов вижте във видеото.