Новак Джокович откри впечатляващо участието си на своята пета Олимпиада, демонстрирайки защо е считан за един от най-великите тенисисти в историята. Поставен под номер едно, сърбинът ясно заяви, че турнирът на кортовете на Ролан Гарос е от особено значение за него, тъй като олимпийското злато е единственото голямо отличие, което липсва в неговата славна кариера.

С 24 титли от "Големия шлем", Джокович не срещна никакви затруднения срещу Матю Ебдън и мачът завърши с категоричната победа - 6:0, 6:1 за само 54 минути.

Разликата в класите между двамата тенисисти беше очевидна от самото начало и интригата в мача напълно липсваше. Джокович доминираше от началото до края, а Ебдън не успя да намери отговор на играта на световния номер две.

В първия сет австралиецът направи 9 грешки срещу само един уинър, което позволи на Джокович да затвори частта за 25 минути.

Във втория сет Джокович продължи наказателната си акция, като бързо поведе с 4:0 гейма. Ебдън опита да изненада съперника си с излизания към мрежата и сервиси отдолу, което му донесе единствения гейм в мача. Въпреки това, Джокович затвори двубоя с лекота.

Следващата стъпка за Джокович може да бъде сблъсък с Рафаел Надал във втория кръг на Игрите в Париж, ако Матадора победи Мартон Фучович в предстоящия си мач.