Българската състезателка по лека атлетика Пламена Миткова стартира днес в скок дължина на Олимпийските игри в Париж. Тя пристигна във френската столица като дебютантка.

„Всяка година си поставям цели година по година, но както всеки един спортист, винаги съм си мислела, че искам да стигна до Олимпийския игри“, сподели пред NOVA младата ни атлетка.

Миткова записа няколко забележителни постижения през последните години. През 2022 г. 19-годишната атлетка стана световна шампионка за девойки в Кали. Година по-късно и европейска вицешампионка за девойки в Йерусалим. Преди месец, при дебюта си на Диамантната лига в Рим, Миткова завърши на второ място.

Всички тези постижения дават на младата състезателка стимул за добро представяне на Олимпийските игри.

„Със сигурност ми даде и увереност също, защото настина постигнах силни резултати. И ми дава сигурност, че мога да се справя добре и на Олимпийските игри. Аз нямам очаквания, естествено, отивам както на всяко състезание за личен резултат. Разбира се, аз съм сигурна, че ако си направи личен резултат, мога да покрия и квалификационната норма“, каза още Пламена Миткова.

Атлетката ни ще стартира в квалификациите на скока на дължина малко след 12:00 часа. Тя ще скача девета в Група Б. Квалификационната норма в Париж е 6.75 метра. При неуспех да бъде преодолян този стандарт, най-добрите 12 резултата от общо 31 атлетки ще се класират за финала, който ще се проведе в четвъртък, 8 август.