Трикратната олимпийска шампионка по спортна гимнастика Габи Дъглас се оттегли от шампионата на САЩ през този уикенд в Тексас заради контузия на глезена, с което загуби надежди да се класира за Олимиадата в Париж през това лято, съобщава Ройтерс.

28-годишната Дъглас, златна медалистка от Лондон 2012 в многобоя и в отборната надпревара, в която триумфира и в Рио 2016, пострада, след като падна два пъти при изпълнение на съчетанието си на смесена успоредка по време на тренировка, заради което ще пропусне националното първенство, което е и последна квалификация за Игрите във френската столица. 
 
"Обичам този спорт и желанието ми беше да се тествам до лимита на моите възможностите. Надявам се да вдъхновя и други състезатели от сегашното и предишното поколение, че възрастта е просто число, че можеш да постигнеш всичко, ако работиш здраво за него", коментира тя за ESPN.

Дъглас се оттегли от спорта след Олимпиадата в Рио, за да се концентрира върху физическото и психическото си възстановяване. Тя поднови тренировки през миналата година с надеждата да се пребори за място в олимпийския отбор на САЩ за Париж 2024.
 
Американката не възнамерява да се отказва, а ще продължи да се готви за следващата Олимпиада, която е на родна земя в Лос Анджелис след четири години, когато тя ще бъде на 32.

"Доказах на себе си и на спорта, че продължавам да имам качествата на елитен атлет. Планът ми е да продължа да тренирам за Игрите в Лос Анджелис 2028. За мен ще бъде изключителна чест, ако мога да представям страната си на домашната Олимпиада", каза още Дъглас, която е и двукратна световна шампионка в отборната надпревара./БТА