Представителят на Италия Николо Мартиненги изненада Адам Пийти във финала на 100 м бруст на Олимпиадата в Париж. Мартиненги спечели титлата, оставяйки британеца на второ място в страхотен финал. По този начин Пийти не съумя да запише трета последователна олимпийска титла в дисциплината след тези в Рио и Токио.

Мартиненги потегли от седми коридор, като триумфира с едва две стотни пред доминанта в бруста Пийти – 59.03 за италианеца, докато Пийти подели второто място с американеца Ник Финк с 59.05. Световният шампион от Китай Хайян Цин водеше след първите 50 м, но загуби сили впоследствие и завърши едва седми.

Мартиненги сложи край на надеждите на Пийти да изравни постижението на американската легенда Майкъл Фелпс като единствените мъже с три поредни олимпийски титли в една и съща дисциплина. „Не съм тъжен изобщо. Мисля, че всеки, който е спортувал нещо, когато се влага максимално, няма такова нещо като загуба. Много съм щастлив, че правилният човек спечели. Можеше и да спечеля, но честно казано, това е шестият ми олимпийски медал, три от които са златни, все още съм световен рекордьор в две дисциплини. Този спорт ме пречупи, но и ми даде живот“, бяха думите на Пийти след финала.

Домакините имаха поводи за радост, след като Леон Маршан донесе първо олимпийско злато на Франция в плуването от 2012-а насам. Той доминира на 400 м съчетано с време 4 мин 02.95 сек – на почти шест секунди пред японеца Томоюки Мацушита и Карсън Фостър от САЩ, който завърши трети. Времето на Маршан беше и второто най-добро в историята на 400 м съчетано.

При жените Тори Хъск шокира световната рекордьорка Гречен Уолш във финала на 100 м бътерфлай. Хъск спечели с четири стотни, а на подиума се качи още китайката Юфей Джан.