Ръководството на федерацията по плувни очаква още квоти за Париж 2024, които да бъдат спечелени на Европейското първенство по плуване за мъже и жени в Белград. Председателят Георги Аврамчев заяви, че девет състезатели ще представят България на шампионата на Стария континент, който ще се проведе от 17 до 23 юни.

На старт в сръбската столица ще застанат Теа Николова, Диана Петкова и Габриела Георгиева при жените и Йордан Янчев, Тонислав Събев, Калоян Братанов, Калоян Лефтеров, Любомир Епитропов и Дениел Нанков при мъжете. Ще бъдат формирани и две щафети в свободния стил на 4 по 100 и 4 по 200 метра, в които ще стартират Братанов, Левтеров, Янчев и Нанков.

От деветимата ни участници в Белград единствено Габриела Георгиева има покрит норматив за участие на Олимпиадата в Париж, докато другите ще опитат да спечелят олимпийски квоти и Европейското първенство е последната възможност за това. Аврамчев поясни, че другите двама български плувци с нормативи за Париж 2024 – Петър Мицин и Йосиф Миладинов, ще пропуснат шампионата, за да концентрират подготовката си изцяло за Игрите в Париж.

„Шансовете за покриване на още нормативи и спечелване на олимпийски квоти са големи, повечето постижения на нашите национали са много близо до А норматив, но не искам да дърпам дявола за опашката и да давам прогнози. Конкуренцията е убийствена, трябва и малко шанс. Надяваме се на още 2-3 квоти. Но светът няма да свърши, ако някой не покрие квота. Имаме един от най-младите отбори и всичките ни състезатели имат бъдеще пред себе си и време да постигнат успехи“, коментира Аврамчев.

Главният треньор на националния отбор Кристиян Минковски заяви, че е доволен от проведената подготовка и е уверен, че ще има още спечелени квоти за Олимпиадата. „Доволен съм от физическото състояние на състезателите. Най-важното е, че са здрави и съм сигурен, че ще дадат максимума от себе си на Европейското първенство. Габриела, Йосиф и Петър се готвят за Олимпиадата. Надявам се на още квоти за Париж. Всеки един има шанс да покрие норматив, трябва и малко шанс. Трябва да са спокойни и мотивирани“, каза Минковски.

Повечето от участниците на Европейското първенство учат и тренират в САЩ и се прибраха в България в последните 2-3 седмици. Те също говориха на пресконференцията в Пресклуба преди заминаването си за Белград, като не присъства единствено Дениел Нанков, който ще се присъедини по-късно към съотборниците си.

„Прибрах се преди две седмици в България, доволен съм от подготовката си, в кондиция съм и се надявам да покажа това, за което със се подготвил“, коментира Любомир Епитропов, който ще опита да покрие норматив А за Олимпиадата на 200 метра бруст.

Направилата фурор на последното Световно първенство в Доха Габриела Георгиева, където завърши шеста на 200 метра гръб, се чувства значително по-спокойна, знаейки, че вече има квота за Париж. „Подготовката премина така, както трябваше. По-спокойна съм, защото имам квота, макар че винаги се притеснявам преди старт. Европейското е част от подготовката за Олимпиадата. Надявам се на добри резултати“, каза Георгиева.

„Проведох триседмичен лагер в Бургас, после две седмици в Сандански, всичко мина по план. Готова съм за Европейското“, каза Диана Петкова.

„Отиваме за квоти. Уверен съм, че мога да постигна целта, вярвам и в останалите ми съотборници. Имах проблем с рамото, но вече съм добре. Трябва и късмет, но късметът идва с тренировките. Ако не сме уверени, по-добре да не стартираме“, каза Йордан Янчев.

„От месец съм в България, тренирах във Варна. Подготовката мина много добре. Мечтата ми е да бъда олимпиец и ще направя всичко, за да я постигна“, коментира Калоян Братанов.

Ето и дисциплините, в които ще участват нашите състезатели в Белград:

Габриела Георгиева - 50,100 и 200 м гръб

Теа Николова – 50 и 100 м бруст

Диана Петкова - 50 и 100 м св. стил, 50 и 100 м бруст и 200 м съчетано

Йордан Янчев – 200, 400 и 800 м св. стил

Тонислав Събев – 50 и 100 м бруст

Калоян Братанов – 50, 100 и 200 м св. стил

Калоян Левтеров – 50, 100 и 200 м гръб

Любомир Епитропов – 50, 100 и 200 м бруст

Дениел Нанков – 50, 100 и 200 м св. стил./ БГНЕС