Японската гимнастичка Шоко Мията бе считана за една от най-сериозните надежди на страната си за предстоящите Олимпийски игри в Париж. 19-годишната спортистка вече има бронзов медал от Световно първенство, така че участието й логично се очакваше с интерес от феновете в страната на Изгряващото слънце с надежда за ново отличие.
 
Сега обаче стана ясно, че тя няма да има възможност да се бори за такъв, след като представителите на Япония решиха да я изключат от тима заради нарушаване на кодекса на отбора. Конкретната причина за решението - Мията е заловена да пуши цигари на подготвителния лагер на състезателите в Монако.
 
След кратко разследване капитанката на отбора по спортна гимнастика е признала, че още в родината си е пушила и пила алкохол в личното си време в Националния център за обучение в Токио в края на юни и юли. Това й признание предопредели съдбата й и тя бе пратена обратно у дома.
 
"С нейното потвърждение и след обсъждане с всички останали, бе решено, че тя ще се оттегли от Олимпиадата", коментира генералният скретар на федерацията по спортна гимнастика Кенджи Нишимура.
 
Така на предстоящите Олимпийски игри Япония ще се впусне в търсене на първи медал в спортната гимнастика от 1964 година без една от основните си надежди за това.