Финалът на олимпийския турнир по тенис между Карлос Алкарас и Новак Джокович ще се играе утре (4 август) и ще започне не преди 15:00 часа. Мегасблъсъкът ще бъде на корт „Филип Шатрие“, като се очаква да бъде един от най-гледаните финали от Олимпийските игри.
 
Мачът ще започна веднага след двубоя за бронзовите медали при двойките пре жените, в който ще играят чехкините Мухова/Носкова срещу испанските Буска/Сорибес Тормо.
 
И двамата не крият, че олимпийското злато е специално, различно от победите в турнирите в Големия шлем. Въпреки голямата разлика във възрастта им, вече свикнахме да ги гледаме един срещу друг на големи финали. През 2023-а и 2024-а Алкарас спечели "Уимбълдън", а през 2023-а Ноле го победи на Мастърса в Синсинати. В общата статистика двамата имат по три победи в съперничеството си, а четвъртата ще е с цената на първо олимпийско злато.
 
"За мен означава много да съм на финал на Олимпийските игри и да имам шанса да се боря за златен медал за моята страна. Това е специален момент в кариерата и в живота ми. Наистина съм щастлив да донеса медал на моята страна и се надявам, че ще взема златото", каза Алкарас, който е най-младият финалист на олимпийски игри, откакто този спорт се завърна в тях през 1988 година. 
 
Новак Джокович пък се бори за единственото отличие, което му липсва в кариерата – олимпийската титла. Той има бронзов медал от Игрите в Пекин през 2008 г.