Българският ансамбъл по художествена гимнастика се класира с лекота за финала на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Лондон.

Грациите ни играха стабилно и през втория ден. Отборът ни стигна до битката за медалите, с общ резултат 54.625 точки, което им отреди четвърто място в квалификациите. Според регламента, за финала в неделя се класират първите 8 отбора.

Момичетата изпълниха отлично съчетанието си на ленти и обръчи и получиха оценка от 27.375 точки. Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Християна Тодорова и Картин Велкова излязоха с първи стартов номер и откриха надпреварата в “Уембли Арена” при ансамблите във втория ден. Въпреки напрежението от този факт, грациите ни изпълниха чисто композицията по “Фантомът от операта”, без груби грешки. За първото си изпълнение вчера, съставът ни получи 27.250 точки.

Българският тим запази четвъртата си позиция, която заемаше след изпълнението с 5 топки. Ансамбълът на Беларус, който е трети, допусна грешки, но въпреки това запази позицията си от първия ден на квалификациите.

Русия не допусна изненада и остана лидер с общ сбор от 56.375, следван от италианките, които не бяха много убедителни при съчетанието с пет топки, но все пак запазиха втората си позиция.

В квалификациите отпаднаха съставите на Великобритания, Канада, Германия и Гърция.

По-рано през деня българската представителка Силвия Митева успя да се класира за финалите с четвърта оценка от квалификациите. Надпреварите в заключителния етап и при ансамбъла (неделя), и при индивидуалните гимнастички (събота), започват от нулата.

Класиране в квалификациите, Топ 8:

1. Русия – 56.375 точки

2. Италия – 55.800

3. Беларус – 54.750

4. България – 54.625

5. Испания – 54.550

6. Украйна – 54.150

7. Израел – 53.100

8. Япония – 53.025