Ръководителите на спорта в Кения започват разследване на причините за слабото представяне на Олимпийските игри в Лондон.

Кенийците се разочаровани от представянето на атлетите си в бяганията и общия брой медали, който са спечелили.

Кения завърши на Олимпийските игри с два златни, четири сребърни и пет бронзови, което е сериозно отстъпление в сравнение с Пекин 2008, когато бяха спечелени шест златни, четири сребърни и четири бронзови.

Единствените им златни медали сега дойдоха благодарение на Езекиел Кембой на 300 метра стийпълчейз и от Дейвид Рудиша, който спечели на 800 метра със световен рекорд.

Проблемът се задълбочава и от факта, че шампионите Мо Фара (Великобритания) и Стивън Кипротич (Уганда) се подготвят в същия тренировъчен център, където работят и кенийските атлети.

Министърът на спорта Пол Отоума попита как е възможно на същите писти за тренировка други държави да подготвят шампиони, а Кения- не.

"Представянето ни е ужасно, истинско фиаско. Започваме още сега да правим селекция за Рио де Жанейро след 4 години. Новата ни стратегия трябва да започне да дава резултати възможно най-скоро“, заяви бесният д-р Отоума в хотела на кенийската делегация в Лондон преди отпътуването за страната.