Съдийското порязване на българския ансамбъл по художествена гимнастика в първия състезателен ден от Олимпийските игри даде незабавен резултат. Заради умишлено намалената оценка за трудност, грациите ни останаха на четвърта позиция в квалификациите, въпреки че изпълниха изключително чисто съчетанието с 5 топки.

Необоснованото занижение от страна на две съдийки предизвика моменталната реакция на Техническия комитет, който в крайна сметка наказа въпросните две арбитърки – представителки на Хърватия и Португалия.

Двете са получили последно предупреждение и днес няма да съдийстват на най-важните позиции, които определят оценката за трудност при ансамблите, а ще бъдат преместени в друга комисия. При последващо съдийско порязване, те ще бъдат отстранени, а работата им ще бъде следена под лупа във втория ден. В крайна сметка, занижената оценка на България облагодетелства състава на Италия, който влезе в тройката, въпреки неубедителното си представяне.

Композицията, поставена по “Лунната соната”, бе изпълнена много добре от момичетата, което им донесе четвърто място и оценка от 27.250 точки. Във временното подреждане, тимът ни бе изпреварен от лидера Русия, следван от Италия и Беларус.

“Благодаря за подкрепата и любовта на всички. Много, много силна игра на ансамбъла и Силвия. Много, много задкулисни игри и демонстрация на власт. Важното е, че България показа класа и сила. Шокирана съм от оценката на Италия. Оценката на България на D1 е позор за спорта!!! Снощи техническият комитет е сменил заради това комисията на D1”, заяви на официалната си страница във Facebook треньорът Илиана Раева.

“Дано днес отново и Силвия, и ансамбъла играят толкова силно. Вярвам, че ще успеем. Все пак това са квалификации, имам надежда за финалите”, добави треньорът.

“Специални благодарности на премиера Бойко Борисов, който ми се обади тази сутрин в 7,00 ч да ме успокои и да ни поздрави за играта. Огромна чест му прави, че ни подкрепя и при победи, и в тежки моменти. Благодаря му много. Благодаря и на всички вас, които ни вдъхвате толкова вяра, сила, кураж и любов”, завърши Илиана Раева.

Надпреварата при ансамблите в "Уембли Арена" продължава днес от 16.50 часа, с изпълнение на вторите съчетания – ленти и обръчи. В квалификациите участват 12 ансамбъла. За финала в многобоя, който е насрочен за неделя, се класират първите 8 състава.