Над петгодишното чакане на G2 Esports за титла на професионалната CS:GO сцена приключи. Във финала на BLAST Premier: World Final испанската организация победи Team Liquid с 2:0 и триумфира на голям турнир за първи път от 2017-та насам, когато отборът бе изцяло с френски геймъри.

Освен значимото отличие, G2 Esports спечели и голямата награда на турнира, проведен в Абу Даби, ОАЕ от 500 хил. долара.

Срещата с TL започна равностойно с размяна на рундове и форсиращи покупки на оръжия, с цел да се изгради предимство на картата Inferno. След първите 5 рунда именно G2 успя да спечели последователни рундове за първи път в мача, а благодарение на силната игра на Неманя “huNter-” Ковач и Джъстин “jks” Савидж авансът набъбна до 9:2. Смяната на ролите дойде при 11:4, на СТ-страна G2 се доближи на 2 рунда от крайния успех в първата игра и в крайна сметка затвори Inferno с резултат 16:7.

И на Mirage нещата се развиваха относително равностойно в рамките на първите рундове. При 2:3 обаче G2 започна серия, с която обърна резултата и се откъсна далеч пред TL, който все пак се закрепи и запази интригата за втората част, стартирала при 9:6 за G2. Liquid изравни за 11:11, но тогава опитният Никола “NiKo” Ковач и талантливият младок Иля “m0NESY” Осипов поведоха своите към триумфа, който дойде след 16:12.

Така, изпълненият с талант и класа отбор на G2 постигна първата си титла в настоящия си вариант, опровергавайки мнозина, които твърдяха, че този тим няма да успее да спечели отличие на голям турнир.

снимка: gettyimages