The International 5 по Dota 2 определено e геймърското събитие, в което са вперени всички погледи. Причината? Най-големият награден фонд в историята на електронните спортове!

Това е най-големият турнир по Dota 2 и всъщност се явява световният шампионат на играта. Четвъртото издание на The International, което се проведе през лятото на миналата година, шокира всички, достигайки награден фонд от над $10 000 000. Към днешна дата става дума за много по-голяма сума. Всичко това става възможно чрез новия начин, по който някои игри финансират турнирите си – crowdfunding.

Накратко, краудфъндингът е лесен начин за получаване на финансова подкрепа за някаква идея онлайн. Харесали нечия инициатива, потребителите даряват определена сума пари и субсидират проекта. Този метод, макар и сравнително нов, бързо добива популярност и се разпростира в сферите на изкуството, технологията, науката, а вече и в гейминга и електронните спортове.

Обикновено краудфъндингът действа на принципа „всички печелят“, така че когато някой подкрепи един проект, получава нещо в замяна. В случая с Dota 2 става въпрос за т.нар. Компендиуми (Compendium) – пакети, съдържащи различни „съкровища“. Закупувайки Компендиум, всеки играч получава ексклузивни предмети и различни ин-гейм модификации, недостъпни за останалите. Това обаче не е всичко. Вече притежаваният пакет може да бъде подобряван, като това отключва допълнителни награди. Компендиумите са на цени между $10 и $27, а ъпгрейдите, в зависимост от големината, варират от $2,5 и $10. 25% от всяка покупка отиват директно в наградния фонд.

Очевидно е, че този метод е повече от успешен. Още от въвеждането си през 2013г. на The International 3, наградните фондове на турнирите по Dota 2 скачат главоломно. Въпросната година общата събрана сума достига $2,8 милиона, а през следващата се покачва до точно $10 930 698. В момента тече продажбата на Компендиумите за този сезон, а събраната сума вече надхвърля миналогодишната и продължава да се покачва. И то за много по-малко време! Така се оказва, че един турнир по електронни спортове предлага много по-голяма награда от много други спортни събития като Тур дьо Франс, например.

Все още не са много игрите, които използват краудфъндинга като редовна практика. Причината е, че популярността на играта играе изключително важен фактор в успеха на това начинание. За сравнение SMITE, чиито турнири използват същия метод за финансиране, успя да събере малко над $2,5 милиона. Това е малко повече от наградния фонд за световното първенство по League of Legends. Въпреки това статистиките сочат, че краудфъндингът ще стане основен метод в електронните спортове през следващите три години.

И наистина, създателите по Dota 2 опитват всячески да направят краудфъндинга привлекателен с различни техники, които съблазняват играчите. Но тайната не се крие единствено тук. Нека погледнем реално на нещата, електронните спортове бавно завладяват света. Различните шампионати привличат толкова (и повече) зрители, колкото турнирите по баскетбол, тенис, волейбол… Показателно е колко лични средства отделят феновете, за да станат част от геймърските събития. Това слага край на постоянните проблеми с финансирането, с които се сблъсква всеки спорт. А с всички фенове на електронните спортове в България, краудфъндингът става светлината в тунела, която всички чакат, за да видят качествена гейминг сцена и тук.

Този материал е разработен в рамките на партньорство между Gong.bg и ESL България