Шарл Кост не е чувал Марсилезата в своя чест от подиума на Олимпийските игри в Лондон през 1948, но най-възрастният жив олимпийски медалист на Франция ще има още един момент на слава, като ще носи факлата с огъня за Олимпиадата в Париж, съобщава Ройтерс.
 
Кост навършва 100 години в четвъртък и е спечелил златен медал в колоезденето - отборно преследване на писта, заедно с Пиер Адам, Серж Блюсон и Фарнан Деканали.
 
Той печели и Гран при на Нациите през 1949, като на трасето от 140 км изпреварва италианеца Фаусто Копи, който е шампион на Обиколките на Франция и Италия.  
 
Златният медал на Кост е в рамка, редом до други, които е получил, сред които и този от президента Венсан Ориол и стои на видно място в апартамента му в предградията на Париж.
 
"Беше голяма чест да получа медал от президента Ориол, но най-ценният ми е този от Олимпиадата", каза Кост пред Ройтерс.
 
Кост е роден през 1924 - годината, в която Париж за последен път бе домакин на Летни олимпийски игри.
 
"Беше малък подиум, дадоха ни медалите в кутия, не ни ги слагаха на врата по това време", спомня си той. "Чакахме, но ни казаха "Няма да чуете Марсилезата, не можем да намерим плочата", Това беше приказка за приятелство между народите. Майка ми ми е разказвала, че когато съм бил на 12 години, съм казвал, че ще стана генерал или олимпийски шампион. Бях най-щастливият колоездач в онзи момент", спомня си Кост.
 
Игрите са били щастливо бягство за колоездача и останалите спортисти във време, "в което все още имаше купони за хранителни порции" след Втората световна война.
 
"Нямаше телевизия, единствената ни цел бе за спечелим златния медал. Бяхме добър отбор от приятели и представяхме страната си, която едва от пет години бе освободена", каза още ветеранът.
 
Кост е награден с Почетния легион - най-високата чест във Франция, едва преди две години. Той трябва да носи и факлата с олимпийския огън, но се страхува от това.
 
"Имам болки в колената. Ще се опитам да го направя, това е голяма чест. Досега не е имало много репортери при мен, това е хубав подарък за рождения ми ден. Исках да празнувам 100-годишнината ми тихо, което не се случи", каза още Шарл Кост, чийто юбилей ще бъде честван в кметството на Буа-Коломб. / БТА