Срещу ръководителя на организационния комитет на Олимпийските игри в Париж Тони Естанге е започнато разследване за нерегламентирани плащания, съобщава АФП.

Магистратите от финансова полиция са започнали своето разследване миналата седмица, като то е фокусирано върху неговото заплащане като шеф на организационния комитет. Естанге получава по 270 000 евро на година преди данъци, като може да получава до бонуси до 20 процента от тази сума. Според информацията Естанге използва своя лична фирма, за да фактурира хонорарите, вместо да получава парите като заплата. Това се прави, тъй като организационният комитет има статут на благотворителна организация, които във Франция имат лимит на размера на заплатите.

45-годишният Естанге е трикратен олимпийски шампион в кануто.

Това не е първият скандал около организаторите на Олимпиадата в Париж. През миналия юни полиция нахлу в офисите на организационния комитет. Във връзка с две отделни течащи разследвания. Едното датира от 2017 и в него става въпрос за съмнителни договори, подписани от Кохо и техните предшественици GIP 2024 (Комитетът, борещ се за домакинство на Игрите). Другото е отворено миналата година и предадено на БРДЕ - финансовата бригада на парижката полиция. Те разследват по подозрения в конфликт на интереси. Според източник, близък до случая, разследването се отнася за "консултантски договори" на "различни теми".