„Световната купа в Арена Армеец ще бъде репетиция за нас за в бъдеще. Подали сме кандидатурата си за домакин на Европейското първенство през 2018 година, а с подкрепата на ММС може да направим трети опит да вземем Световно първенство”, не скри президентът на БФХГ Илияна Раева и допълни: „Тази Световна купа ни излиза около 500 хиляди лева. Таксата за домакинство на Европейско е 160 хиляди швейцарски франка, а организацията на Световно би била не повече от 1 милион лева”. Световната купа в ще бъде на 9 и 10 август с участието на гимнастички от 26 държави – 50 индивидуалистки и 20 ансамбъла. „Френският ансамбъл няма да участва заради контузия. Има огромен интерес и от журналисти, включително от Америка и Корея. България ще бъде представена от ансамбъла и отделно в индивидуалната надпревара от Мария Матева и Невяна Владинова”, поясни главният съдия на надпреварата Мария Петрова.

„За 4-ти път организираме Световна купа, но тази се явява като мини Световно първенство с много тежка конкуренция. Българският отбор е подготвен по най-добрия начин. Имаме реални шансове за добри резултати. Всички, които доидат при вход свободен, ще имат поводи за радост и за тази страхотна томбола. За първи път в България пристига и Наталия Кузмина – президент на Техническата комисия към международната федерация.

Откриването ще бъде страхотно и с участието на Евгени Димитров-Маестрото и малкото момиченце на „Моя страна”, каза още Илияна Раева. Наставникът на българския ансамбъл Ина Ананиева сподели преди Световната купа: „За тази година това е най-силната купа с най-добрите гимнастички. Правим нормална подготовка, ще покажем новите си композиции и дано да спечелим златото за 4-та поредна година! Предстои ни тежка купа и дано залата се напълни”. От своя страна Михаела Маевска от ансамбъла допълни: „Ще се постараем да зарадваме публиката”. Националният треньор на индивидуалистките Ефросина Ангелова коментира: „В индивидивидуалните състезания ще участваме в две възрасти – девойки и жени съответно Катерина Маринова с Боряна Калейн и Невяна Владинова с Мария Матева. Навлизаме в по-добра форма и се предвиждаме напред. Имаме малки здравословни проблеми, а Матева е възстановена от контузията, която имаше през зимата.