Мъжката щафета на България постави нов национален рекорд на 4х100 метра свободен стил, но съвсем малко не й достигна да спечели квота за Олимпийските игри в Париж. Българският квартет в състав Йосиф Миладинов, Калоян Братанов, Петър Мицин и Йордан Янчев даде време 3:20.53 минути и подобри досегашното върхово постижение на страната от 3:20.86, поставено в италианската столица Рим преди три години.

Времето отреди 16-о място на щафетата ни в днешния първи ден на Световното първенство по плувни спортове в Доха, Катар, като едва 12 стотни разделиха тима от състава на Мексико, който зае 15-о място и се класира на Лятната олимпиада.

И тримата българи в откриващия ден в индивидуалните стартове на шампионата в Катар отпаднаха в сериите.

Йосиф Миладинов финишира 21-и на 50 метра бътерфлай с време 23.63 сек. Миладинов не успя да подобри националния си рекорд в дисциплината, която не е олимпийска, но направи добра загрявка за 100 метра бътерфлай, където има шансове за влизане в полуфинал.

Тонислав Събев също отпадна в сериите, след като зае 31-о място на 100 м бруст с време 1:01.95 минута. Той остана на близо секунда от най-доброто си постижение в дисциплината. Събев плува в последна серия, в която стартира и световният рекордьор Адам Пийти. Британецът се завърна в басейна на голям форум след години лечение на контузии и проблеми с психичното здраве. Пийти даде трето време в сериите с 59.34 секунди, на 15 стотни зад първия Ник Финк.

По-рано днес пък, Петър Мицин остана на 23-о място на 400 метра свободен стил.