Българските национални състезателки по художествена гимнастика Боряна Калейн и Стилияна Николова вече смело гледат към Олимпийските игри в Париж 2024. Нови съчетания и непознато амплоа са залегнали в програмата на грациите. Боряна Кален вече има едно участие на игрите в Токио, където се класира на 5-о място.

Нейните мечти и желания обаче се простират доста по-далеч. Европейската шампионка за 2023 година иска да изненада своите фенове и до последно ще ги държи под напрежение за съчетанията, с които ще се представя през новия сезон.

„Мисля, че никой няма да очаква това, което ще покажа, но и четирите ми съчетания са нови. Аз лично много си ги харесвам. Надявам се много да бъдат и добре възприети от съдиите. Не искам хората да очакват нещо. Искам просто, когато ги видят, да бъдат изненадани, без преди това да са се настроили как ще изглежда едно мое съчетание и върху каква музика е“, сподели Боряна Калейн пред NOVA.

Срещата със Стилияна Николова е в малко по-различна обстановка след съботния полуден.

„Ще наблегна повече на моята самоувереност и мотивация. Ще съм много нахъсана на състезания и ще го показвам със сигурност на терена това нещо. Целта ми за Олимпийските игри е да не се превъзнасям или пък да съм в шок там нещо, да не знам къде се намирам. Искам просто да отида на едно състезание, да си го изиграя както трябва“, каза Стилияна.

Момичетата получават подкрепа и от трикратната световна шампионка и вицепрезидент на Изпълнителния комитет на Международната федерация по гимнастика Мария Петрова, която е връзката между състезателки и съдии.

„Много благодарим на госпожа Петрова, че идва в залата и че ни помага с композициите. Определено е в голяма полза нейното присъствие, понеже тя може да ни каже от съдийска гледна точка, как изглеждат нещата и тя по-скоро се опитва да гледа като лош съдия, отколкото като добър, за да може всяко нещо да е изпипано максимално“, допълни Стилияна Николова.

А какви са съветите, които Стиляна получава от майка си и двукратната световна шампионка с ансамбъла от 80-те години на миналия век?

„Майка ми винаги ми е казвала да се забавлявам на състезанията и да не ги премислям толкова. Понякога ми се получава да я слушам, понякога не толкова“, допълни Николова.

А мечтите им се простират до олимпийското отличие, това е голямата мотивация, която ги води по пътя към Париж. „Да съм там и да спечеля златния медал. Това ми е най-голямата мотивация, защото ми е мечтало доста време“, завърши Стилияна Николова.