Годината за състезателите по вдигане на тежести в България бе тежка, но националите не изгубиха мотивацията си и медалите са доказателство за това, заяви старши треньорът на отбора Иван Иванов на пресконференция в София. 

Българските национали завършиха годината с 13 медала от големи първенства, като Ангел Русев и Карлос Насар спечелиха титли в категориите си на европейското първенство в Ереван, а Божидар Андреев и Христо Христов спечелиха сребърни медали съответно в изтласкването и изхвърлянето на световния шампионат в Рияд.

"Годината като цяло бе тежка. Започнахме с много вътрешни промени (б.а.-във федерацията), но в крайна сметка състезателите не се демотивираха, а напротив. Медалите са налице благодарение на тях и всички гарнитури (в националния отбор)", заяви Иванов по време на пресконференция след края на сезона във вдигането на тежести. 

"Искам да благодаря на колегите ми (треньорите в клубовете), които не ме оставиха в трудните моменти и финансовите затруднения. Успяхме да запазим целите, които бяха поставени за годината. Приключваме с добър баланс и се надявам догодина на европейското първенство да имаме още наградени състезатели след достойно представяне".

За националите и техните треньори следващата година ще започне с европейско първенство, което ще бъде проведено от 12 до 20 февруари в "Арена София". То ще бъде част от квалификационния цикъл за Париж 2024, за където ще пътуват десетимата най-добре класирани в ранглистата на всяка олимпийска категория (61 кг, 73 кг, 89 кг, 102 кг и +102 кг).

Снимки: Startphoto.bg
22 снимки

Най-близо до класиране за Париж 2024 са Иван Димов (13-и на 61 кг), Божидар Андреев (пети на 81 кг) и Карлос Насар (втори на 89 кг). 

"Първата цел е европейското първенство. Не е имало от доста години голям шампионат в България по ред причини. Сега имаме състезание от този ранг и организацията тече на високо ниво. Тя е предоставена изцяло на президента на федерацията Ариф Маджид, който ангажира доста професионалисти, не само от България. Заявки на този етап има от 400 състезатели, а може би и повече. Това е нормално заради олимпийските квалификации", продължи Иванов.

"Божидар трудно ще го изместят в ранглистата, но той трябва да подобри двубоя си (349 кг), за да спим спокойно.

"Карлос не участва на световното първенство заради травма. Времето ни за подготовка бе силно ограничено. Нещата във федерацията се нормализираха някъде месец август. Отидохме на лагер в Рияд, но времето не ни стигна, за да се подготвим по най-добрия начин. Надявам се, че когато обстановката вече е нормализирана, състезателите ще започват подготовката по-рано. Относно младежите, надявам се в Лос Анджелис през 2028 поне един от тях да бъде представител на България".

С мъжете се подготвят част от кадетите. Сред тях са медалистът от европейско и световно първенство Нино Симеонов (55 кг) и европейският шампион Джан Зарков (49 кг). Иван Иванов добави, че за европейското първенство очаква пълен състав и при дамите, които се готвят отделно от мъжете.

"Кадетите се подготвят за първи път за мъже и се надявам, че един от двамата ще участва на турнира в София. Те се конкурират един с друг и това ще доведе до по-добри постижения. За момента предоставят резултати за шесто място при мъжете. Джан е европейски шампион, а Нино стана трети. Резултатите им са прилични за леката категория", каза още Иванов.

"Имаме и десет млади момичета. Те тренират отделно от мъжете по ред причини, като това е мое виждане и на моите колеги. В момента има лагер за жени, които са с трима треньори. Целта е да имаме пълен отбор при дамите на европейското първенство".