Решението за намаляване на броя на зрителите на церемонията по откриването на Олимпийските игри през 2024 година в Париж е било взето по искане на френския президент Еманюел Макрон на фона на опасения от атаки от ислямистки терористични групи. Това съобщава европейската версия на вестник "Политико", позовавайки се на анонимен високопоставен служител във френското министерство на вътрешните работи.

Макрон се опасява от проблеми, свързани с контрола над зрителите и сигурността, тъй като церемонията по откриването за първи път ще се проведе на открито - на брега на Сена, а не на стадион.

Събеседникът на вестника посочи, че френските разузнавателни служби все още не са регистрирали опасност от терористична атака по време на игрите, но каза, че "основната заплаха е ислямският тероризъм". Френското вътрешно министерство смята, че редица терористични групи, действащи извън Франция, смятат страната за възможна цел за бъдеща атака, но не разполагат с достатъчно финансови ресурси. Като пример източникът посочва терористичните групировки "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен каза вчера, че около 326 хиляди души ще могат да гледат церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж на брега на Сена. Както отбелязва "Политико", това е почти половината от първоначално планирания брой зрители - през октомври 2022-а министърът говори за възможността 600 хиляди души да присъстват на събитието.

Олимпиадата в Париж ще се проведе от 26 юли до 11 август.