Служебният министър на спорта Георги Глушков е намерил „спонсор“ за Българската федерация по вдигане на тежести, за да може да бъде подсигурено безпроблемното участие на тримата състезатели с квоти за Олимпийските игри.

От министерството публикуваха съобщение, което гласи, че след разговори между министър Глушков и Асен Христов, председател на Надзорния съвет на голям енергиен и застрахователен холдинг, е осигурена сумата от 36 600 долара, която Българска федерация по вдигане на тежести дължи на международната централа.

По този начин състезателите с квоти Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов ще бъдат допуснати до участие на най-големия спортен форум.

Задължението на българската федерация беше пречка пред тежкоатлетите ни за изява на Игрите в Париж.

По-рано днес от министерството обявиха, че задължения и нередовни документи спират финансирането на Българската федерация по вдигане на тежести. Централата продължава да няма договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта (ММС). Причината са задължения на централата към Националната агенция за приходите (НАП) и ММС.

От министерството уточняват още, че редът за финансово подпомагане изисква от кандидатите да нямат публични задължения към държавата, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията, както и да нямат неизпълнени задължения към ММС по договори, чийто срок за изпълнение е изтекъл. Справка от 15 май в НАП показва, че БФВТ има задължения към НАП, а в ММС не е постъпвало споразумение от страна на федерацията за разсрочване или отсрочване на задълженията.