Най-добрата българска състезателка на фехтовка Йоана Илиева мечтае да спечели медал от олимпийските игри в Париж тази година. Бронзовата медалистка на сабя на Световното първенство за жени в Милано (Италия) се нареди на осмо място в "Спортист номер 1 на България" за 2023 година в 66-ото издание на традиционната анкета на спортните журналисти.

"Изключителна чест за мен е да върна отново фехтовката в тази класация и да съм първата жена, която е взела медал от Световно първенство. Аз не мога да опиша какво е чувството да оставя своето име в тази история", каза в интервю за БТА Илиева, която донесе първи медал за България от шампионат на планетата в историята на женската сабя.

"В сряда заминавам за Тунис, аз се прибрах преди няколко часа от Италия, където бях на лагер и след няколко дни пътуваме отново. Там ще бъде турнир от сериите Гран При. Важно е аз да поставям средни класирания, както до момента, за да натрупам точки за ранглистата. Влизам в топ 10 в първите две състезания от началото на сезона, което е чудесно. Моите очаквания са завишени след медала от Световното първенство и много искам да се върна пак на подиума, защото това е като наркотик за спортиста и аз не мога да спра да мисля и за олимпиадата, и за медала и вече искам просто да знам, че съм сигурна за тази олимпиада, а то дори да спечеля всичко няма как да се знае до последно и това ме мъчи постоянно", добави Илиева.

"Целта ми е медал от Игрите в Париж! Често казано, на Световното първенство в Милано аз можех да стана първа, но като първи медал при жените имаше много емоция. Сега знам, че мога да стигна до върха, знам, че съм способна и единственото, което си пожелавам е да бъда достатъчно подготвена, както в Милано", завърши най-добрата българска състезателка на сабя.