Националният ансамбъл на България остана в подножието на медалите на Олимпийските игри в Париж. Гимнастичките ни завършиха на 4-о място в подреждането на многобоя.

Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева събраха сбор от двете съчетания 67.800 точки.

Грациите допуснаха грешки при първото си излизане на килима, което ги изпрати на 7-ата позиция след съчетанието с 5 обръча. Композицията по музика на Енио Мориконе от филма „Професионалистът“ с добавени много ефектно български фолклорни мотиви беше оценена с 34.100 точки.

За второто си съчетание, обаче, те излязоха много мотивирани. Отборът изигра много чисто, момичетата направиха онова, което трябваше. Изпълнение без груба грешка на композицията по ремикса на "Someone Else“ и получиха 33.700 точки. От българския щаб подадоха контестация, която обаче не беше уважена. Оценката им стигна само да излязат на четвъртата позиция в крайното подреждане.

Титлата спечели ансамбълът на Китай със сбор от 69.800 точки (36.950 на пет обръча и 32.850 за три ленти и две топки), която е първа в историята на тази държава. Среброто взе световният шампион Израел с 68.850, а на трето се нареди е Италия с 68.100 точки.

Тимът ни спечели един медал в художествената гимнастика в Париж. Боряна Калейн се окичи вчера със сребърното отличие в индивидуалното.

StartPhoto.bg
43 снимки

България e олимпийски шампион от Токио 2020, но в друг състав - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова. Треньорът Весела Димитрова тогава изведе състава до първото място.


Как протече състезанието:

Крайно класиране:

1. Китай - 69.800 точки
2. Израел - 68.850    
3. Италия  - 68.100    
4. БЪЛГАРИЯ - 67.800 
 

Съчетанието с ленти и топки на ансамбъла ни финала в Париж 2024

източник: StartPhoto.bg

Изиграване на смесено съчетание

Оценката на Иразел е 33.250 и второ място за тях. България е изместена на 4-о място.

Отборът на Израел допусна много неточности, но всичко зависи от оценките. Има подадена контестация и от Италия, но оценката им е непроменена след преразглеждането. 

С нетърпение очакваме изиграването на Израел, всичко зависи от тях самите.

Контестацията за българския тим е отхвърлена, оценката ни остава 33.700 точки. 

Ансамбълът на Италия направи силно последно изиграване. Тимът не позволи изненада и получи 32.000 точки и временно второ място. Това означава, че лидер е Китай, а България е на трето преди последния ансамбъл да излезе на килима.

Отборът на България изигра съчетанието си много чисто, момичетата направиха онова, което тряваше. Изпълнение без груба грешка на композицията по ремикса на "Someone Else". Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева заслужават аплодисменти. 33.700 точки. Много висока оценка с временно второ място. 18.500 точки за трудност. Състезанието, обаче, продължава, очакваме да видим какво ще направят преките конкуренти за отличиата - Италия и Израел.

Тимът на Китай изпълни чисто съчетанието си, с което най-вероятно ще се наредят на почетната стълбичка. 32.850 ги изкачва на първото място във временното подреждане. 

30.450 точки за изпълнението на Узбекистан.

Атрактивният тим на Украйна допусна грешки. След първата ротация отборът беше на позиция за медал, но след неточностите по всичко личи, че загубиха тази възможност. Оценка от 29.150 точки за смесеното съчетание.

Ансамбълът на Азербайджан получи за изпълнението си - 31.600 точки.

Контестация за Франция, оценката им обаче остава непроменена и остава 30.250. 

Ансамбълът на Франция приключи участието си на Олимпийските игри. Леки неточности пред собствена публика, но все пак успешно представяне за отбора. Самите момичета изглеждат изключително доволни - 30.250 точки. 

Ансамбълът на България в Париж за съчетанието с 5 обръча, финал

източник: StartPhoto.bg

След изиграването на съчетанията с 5 обръча България заема временното 7-о място. Състезанието продължава със смесената композиция с топки и ленти.

Временно класиране след първата ротация:

1. Китай

2. Украйна

3. Италия

7. БЪЛГАРИЯ

Израел затваря първата ротация при ансамблите. Леки неточности и при тяхното изиграване, макар и без груби грешки. 35.600 точки. 

Ансамбълът на Италия също допусна леки неточности и получи оценка 36.100 точки. От щаба незабавно подадоха контестация за трудностите с тяло и с уред, но тя е неуважена.

Христо Стоичков е в зала "Порт де ла Шапел", за да подкрепи българския ансамбъл.

Христо Стоичков

източник: StartPhoto.bg

За съжаление, отборът ни допусна неточности в изпълнението си с пет обръча, съчетание, поставено по музика на Енио Мориконе от филма „Професионалистът“ с добавени много ефектно български фолклорни мотиви. Ансамбълът ни получи оценка от 34.100 точки, което ги изважда към момента от битката за медалите. Състезанието обаче не е приключило. Предстои още по едно изиграване за отборите.

Весела Димитрова даде последни наставления преди тимът ни да излезе. 

Напрежението се покачва. Следва изпълнението на българките.

Много убедително и силно съчетание на ансамбъла на Китай, който даде сериозна заявка за подиума с първото си излизане за деня на килима. 36.950 - най-висока оценка досега.

Силно състезание до момента, отборите играят чисто, без груби грешки. Подобно изпълнение с 5 обръча показа и тимът на Узбекистан - 34.050 точки. 

Ансамбълът на Украйна изигра много добре съчетанието си, успявайки момичетата да реагират отлично на финала. Атрактивният тим, воден от Ирина Дерюгина, получи  36.550. Това е и най-висок бал на този етап от надпреварата.

Контестация има подадена и от Азербайджан за трудност с тяло, но след преразглеждането е отхвърлена.

Ансамбълът на Азербайджан изигра съчетанието си чисто, получавайки за него 34.850 точки.

Отборът на Франция подаде контестация за двете оценки за трудност, но е отхвърлена. Оценката остава 35.750.

Състезанието точно в 15:00 часа откриха състезателките на домакините от Франция. Момичетата изиграха първата си композиция с пет обръча, справяйки се добре, макар и с много леки неточности. Оценката, която получиха, е 35.750 точки и ще бъде символично използвана като базова за следващите тимове.